Látogatók, családi napok a Régészeti Parkban

Az idei nyarunk is mozgalmas volt! Más évekhez hasonlóan, idén is a tanév végi tanulmányi kirándulások célpontja volt a Régészeti Park. Június közepéig napközben színes, csivitelő gyerekcsoportok vonultak fel és alá a Parkban, kopácsolás hallatszott a kézműves épületből, lepény illata szálldosott a levegőben. A nyár folyamán, a hónapok 2. szombatján a már megszokottnak nevezhető Családi napok eseményei zajlottak. A római kori katonák életét megjelenítő hagyományőrző csapat is tábort vert a parkban. A meglett férfiak és fiatalemberek latin nyelvű vezényszavakra, nehéz katonai felszerelésben masíroztak a halmok között. A közönség nagy figyelemmel követte a csapat mozgását…

Az augusztusi családi napunkat viharos erejű szél tette emlékezetessé. Szerencsére, a bronzkori, vaskori épületeink tetőzete ellenállt. A régész-munka egyes fázisaiba tekinthettek be a rendezvényre érkező családok. Lehetett „játék-ásatásból” származó földet szitálni. A szitán kicsi és pici tárgydarabkák, csontszilánkok és magocskák akadtak fenn. Ezeket az értékes leleteket beírtuk egy táblázatba és arról beszélgettünk, melyik miről „mesél”. Az egészen pici maradványokat mikroszkóp alatt is megnézhették az érdeklődők, belekóstolva a régészt segítő archeozoológus és archeobotanikus munkájába.

Július elejétől angol beszédtől lett hangos a múzeum épülete. Miközben a bronzkori földvár ásatásán, a nyári forróságban Dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató vezetésével magyar, angol, holland régészek és egyetemi hallgatók dolgoztak szorgalmasan, ugyanakkor egyes kutatók a múzeum kertjében, a pincében és a padláson is kis kutatóhelyeket alakítottak ki. A földvár bronzkori rétegeiből gyűjtött kavicsokat vizsgált egy amerikai egyetemi hallgató. A házak építőanyagát, a paticsdarabokat mérte és dokumentálta egy angol egyetemista. Egy másik mosolygós angol lány színes gyurmával és adatlapokkal járt körben, ujj-nyomokat és kéznyomokat gyűjtött egy egyetemi dolgozathoz. Ezek az adatok segíthetnek a kerámiakészítő, a házakat agyaggal betapasztó bronzkori emberek közelebbi megismerésében. Talán egyszer pontosan megtudhatjuk, hogy mely munkát végezték nők, és melyiket férfiak.

Dr. Joanna R. Sofaer egyetemi professzor a múzeum egyik termében a 10 óriási asztalra kikészített bronzkori kerámia halmait faggatta, miközben lenyűgözött minket, milyen szépen halad a magyar nyelvtanulással. Egy hétig kereste a DNS-mintavételre alkalmas állatcsontokat egy másik szakember.

Magyar nyelvű beszédet is lehetett hallani. Az egyik helyszínen lelkes gimnazista lányok fogkefével, körömkefével és vízzel tisztították a földvár ásatásból származó kerámia- és állatcsont töredékeket, követ és kavicsot. A megtisztított leletanyaggal tudnak majd a szakemberek tovább dolgozni. Egy további helyszínen szinte strand-hangulat alakult ki. Folyó víz segítségével mosták át az ásatásból származó földmintákat szintén középiskolás százhalombattai fiatalok. A különböző lyukméretű szitákon egészen pici maradványok gazdag kavalkádja akadt fenn: bronzkori, tehát nagyjából 4000 éves növényi maradványok, gabonaszemek, csontszilánkok, agyagmorzsák. Mindebből a korabeli élővilág, a természetes és termesztett növények, halak és madarak, egérfélék különböző egyedeit lehet azonosítani. Ily módon a bronzkori földvárban folyó kutatás az akkori természet történetére is gazdag információkat szolgáltat. Fennakadtak még a szitán ember által készített tárgyak maradványai is, pl. fanyelű sarlóba való kőpengék, pici csontkorongok, nagyon apró kerámiadarabok is.

Augusztusban a Summerfest rendezvény színes-mozgalmas nyitó vonulásában múzeumi dolgozók és önkéntesek jelenítették meg a bronzkori és vaskori elődöket. Lelkes önkéntesek, és múzeumi dolgozók öltöztek be az általunk készített őskori jellegű gyapjú-ruhákba, bőr bocskorokba.

Nyár végére pontot tehettünk egy nagy munka végére is. Okos telefonokon futtatható kincskereső játék, és mintegy 300 (régészeti, néprajzi, történeti) tárgyat tartalmazó digitális katalógus anyagát készítettük el. A program hamarosan működni fog a „Matrica” Múzeum állandó kiállításában.

T. Németh Gabriella régész