Gólyahír, a család melege

Ünnep előtti beszélgetés Mórucz Lajosnéval

– Szegedinácz Anna –

Az otthonos emeleti kis lakás titkokat őriz. Azokat a nőket – lányokat, asszonyokat – rejti, akik életet adnak majd egy gyermeknek úgy, hogy a környezetük többnyire nem sejti, jövevény jönne a házhoz, ha várnák. De ezeket a szülőanya családjában nem várt csecsemőket születésük után néhány nappal, már olyan házaspárok fogadják be, akiknek nem adatott meg, hogy vérszerinti gyermekük legyen. A feleség átélhesse a teremtésnek ezt a legcsodálatosabb adományát, saját testéből hozhat létre egy új életet. Mert bizony a nő a Teremtő, csak elfeledtük, mondhatnám elfeledtették velünk, asszonyokkal, hogy azok vagyunk. Miért jött létre, hogyan működik a Gólyahír Egyesület? – kérdeztem meg így a szeretet ünnepe táján Mórucz Lajosnét, Gabit a legfontosabbakról.

– Védőnőként mindig megdöbbentett a hír, amikor egy anya valamilyen szubjektív vagy valóságos ok miatt eltitkolt gyermeke ellen fordult. Úgy éreztem, segítségre van szükségük, nem megvetésre, kiközösítésre. 2000. március 11-én a 2-es számú bölcsődében alakult meg az egyesületünk. Olyan személyek alapították, akik korábban a személyes segítségemmel fogadtak örökbe gyermeket. Illetve szakemberek – védőnők, szociális munkások – voltak. Az alapító tagok száma 32 fő volt. Az akkori szervezetben az elnök mellett – aki én voltam – öttagú vezetőség működött. 2015-től ez úgy változott meg, az ügyvezetője lettem és megszűnt az elnökség. Helyettük mellettem van egy háromtagú Felügyelő Bizottság, akik ellenőrzik az Egyesület működését.

2014-ben hoztuk létre a „Gólyahír Alapítványt” a „Gólyahíres családokért” amely a családokat fogja össze, tehát ez már nem az Egyesület feladata.

Kezdetben Kiemelten Közhasznú Egyesület voltunk, a státuszunk 2015 óta Közhasznú Egyesület. Azért fontos számunkra, mert így gyűjthetünk 1 % adójóváírást, amelyből fenn tudjuk tartani a működését. A kapott 4-5 millió forint eddig elegendőnek bizonyult, hogy egy évig működni tudjunk.
Az utóbbi években sikeres pályázataink voltak. Mindenki – aki segít – karitatív munkát végez, ingyen dolgozunk a céljainkért.

A kezdeti időszaktól 2009-ig sikerült annyi pénzt összegyűjteni, hogy vásároltunk lakást, ahol három hálóban hat kismamát tudunk elhelyezni szükség esetén. Titkolt terhességük alatt átmeneti segítséget kapnak. Mi látjuk el őket élelemmel, itt járnak orvosi vizsgálatokra, itt élnek, amíg meg nem szülnek. Utána vagy hazaviszik a gyermeküket, vagy örökbe adják. Azokat fogadjuk be tehát, akik átmenetileg nehéz helyzetbe kerültek, nincs hol lakniuk, nincs mit enniük. A legtöbb objektív okok miatt arra kényszerül, hogy megváljon csecsemőjétől.

Az elmúlt közel 18 év alatt – most válnak nagykorúvá az első gyermekek – 875 nyílt örökbefogadásban segítettünk. Ennyi gyermek kapott új szerető családot.

Országos szervezet vagyunk. Minden megyében van egy munkatársunk, aki segíti a rászorulókat.
Mindenhol az országban vannak Gólyahíres családok, akik a mi közreműködésünkkel fogadhattak örökbe gyermeket, gyermekeket. Összetartó közösség lettek. Ha a kismamák részére fenntartott lakásban bármit segíteni kell – javítások, festés, rendezvényszervezés – fordulhatunk hozzájuk.
Minden évben tartunk országos találkozót. Battán többször volt – a Sirály klubban és máshol is –, Balatonon, Vácdukán, Pilisben. 500-600 fő a résztvevők száma ilyenkor. Jön az egész család, papa, mama, gyermek, gyermekek.

Vásároltunk játékokat – ugráló vár, trambulin –, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.
A programokat az Alapítványunk szervezi. Összefogja a családokat, ez a legfontosabb feladata.
Színes programokat, kézműves foglalkozásokat, Ki mit tud?-okat, bábszínházat szerveznek, lehet énekelni a találkozókon. Voltak fellépő vendégeink. Szerepelt már nálunk a Forrás Néptáncegyüttes is.
A Gólyahír Egyesület tagjainak száma 250 fő. Tagjai örökbefogadó szülők, védőnők, pedagógusok, szociális munkások. Akik az effektív munkát végzik, többnyire képzett emberek.
Szeretjük a védőnőket, mert a terhes gondozásban fontos szerepet töltenek be.

Az Alapítványnak öttagú kuratóriuma van, öt anyuka. Elnöke az alapító tagok közül való.
Alapítványunk elindította a klubéletet. Minden hónap második szombatján találkoznak Budapesten, ahová bárki eljöhet. Fontos és jó, mert megbeszélhetik gondjaikat, problémáikat, örömeiket. Tanácsokkal segítik egymást.

Évek óta szerveznek Mikulás találkozót. Az idén a Körösi Csoma Sándor Általános Iskola ad otthont a Budapesti és Pest megyei Gólyahíres családoknak. „Igazi Miklós püspök” jön hozzánk fehér szakállal. Segítőnk nagy örömmel vállalja évek óta a szerepet, a gyerekek nagy örömére. A nagyok már közreműködnek benne – az Egyesület munkájában is –, mert érzik, ide tartoznak.Regionális találkozók is vannak Pécsett, Veszprémben.

Ha egy Gólyahíres családban van már örökbefogadott gyermek, a szülő anyának születik második és nem tudja azt sem megtartani, amennyiben az örökbefogadó család vállalja szívesebben helyezzük el náluk, a vér szerinti testvér mellett. Ennél több gyermekkel nem, mert mindig sokan várnak az újszülöttekre. Csak a második gyermekig segítjük a családokat.

A várakozók száma most 510 házaspár. Nálunk a várakozási idő öt év. Régen – amikor alakultunk – nem volt ennyi. Jó hírünk van, sokan szeretnének általunk gyermeket örökbe fogadni. A várakozó szülőknek évente kétszer tartunk országos találkozót itthon a Polgárok Háza Színháztermében. Mindig sokan jönnek, még a lépcsőkön is ülnek. Idén októberben tartottuk, 200 fő vendégünk volt.

A megyei kollegák a megye székhelyén élnek. Gólyahíres telefonjuk mindig náluk van, éjjel is hívhatók. Ha a megyéjükben van rászoruló kismama, helyben is tudnak segíteni, nem csak telefonon. Felveszik a kapcsolatot a kismamával, orvost keresnek hozzá, gyógyszert váltanak ki számukra, élelemmel látják el őket. Gondoskodnak arról, hogy kórházban szüljenek. Vagyis megyén belül.

Lakásunk csak egy van az országban – Százhalombattán. Fenntartása költséges, elég sokba kerül. Az ország bármely területéről jöhetnek hozzánk. Eddig elégnek bizonyult. Most éppen nincs lakója, de várunk egyet a jövő héten. Az idén először fordult elő, hogy egyszerre hat kismama volt nálunk. A három szobában kettesével helyeztük el őket. Gyermekkel nem jöhetnek. Csak az utolsó két hónapban tudjuk befogadni őket – amikor már erősen látszik a pocakjuk –, addig, amíg meg nem szülnek. Kivételt teszünk, ha nagyon fiatal a kismama, akkor korábban befogadjuk őt.

Jómagam is védőnő vagyok, ez a hivatásom, amit nagyon szerettem. Már nyugdíjas vagyok. Más helyeken és Battán is dolgoztam. 1977-ben költöztünk ide. Markó doktornő mellett voltam védőnő.
Úgy gondoltam, segítő kezet kellene nyújtani azoknak, akik valamilyen ok miatt el akarják titkolni a terhességüket. A nem kívánt gyermekek élhessenek, ha házasságon kívül, vagy túl fiatalon szülne az anya. Az ilyen nőknek gyakran szembe kell nézni a család, a környezet rosszallásával, megvetésével, kirekesztésével – sajnos a mai napig. Elítélik az örökbeadó anyát. Úgy gondolom, ha valaki valamiért nem tudja felnevelni a gyermekét, akkor is tiszteletet érdemel, ha életet ad. Azt a gyermeket más boldogan fölneveli.

Vannak objektív körülmények. Vannak 14-16 éves örökbeadóink, akik még alkalmatlanok a gyermeknevelésre. Esetleg az édesanyjuk sem tud Gyes-re menni, még nem nyugdíjas, szükséges a keresete, mert a család egyetlen eltartója. Leggyakrabban az örökbeadó anyák mögött nincs teljes család. Apa szinte soha, mert amikor megtudja a partnere terhes, azonnal lelépnek. A családjuk sincs mellettük. Arra kényszerülnek, örökbe adják a megszületett életet.

Gyesen, családi pótlék mellett sem tud egyedül megélni, különösen nem albérletben. Ha pedig ezek a gyermekek megfogantak, hadd szülessenek meg, hadd éljenek. Akinek nem született, nem születhet gyermeke, az pedig alig várja, hogy örökbe fogadhasson. Az idén már 41 gyermekünk talált otthonra közülük.

Rengeteget spórolunk az államnak, mert ezek a gyermekek egyetlen napig sincsenek nevelő otthonban. Egy hetes korukban már a szüleikkel vannak, törvényesen, hivatalos dokumentumokkal.
Amikor megszületik a gyermek és elkészült a születési anyakönyvi kivonata, még az eredeti nevére szól. Ezzel, az örökbefogadó szülők dokumentumaival – anyakönyvi kivonatok, kereseti igazolás, jogerős engedély örökbefogadásra – a szülő anyával, az örökbe fogadó szülőkkel elmegyünk a gyámhivatalba. A vér szerinti anya lemond a gyermekről, az örökbefogadók pedig gondozásba vállalják a gyermeket és hazaviszik.

A hivatalos gondozás ideje korábban négy hét volt, most hat. A gondozási idő után a gyermek nevükre kerül, vérszerinti gyermeküknek számít. A szülő anya ez idő alatt kérheti csak vissza a gyermekét.
Még sohasem fordult elő, valaki visszaadta volna a gondozási idő után, az sajnos igen, a szülő anya visszakérte. Majd egy évig volt a kisgyermek állami gondozásban, s az anya nem látogatta ott. Egy év után a kisgyermeket örökbe adták, de már titkosan.

Természetesen Battán is vannak Gólyahíres gyermekek, minden városrészben. A tíz gyermekből van testvérpár is szülőknél. Nálunk a várakozók száma három család. Az ide került kismamák dicsérik Százhalombattát. Segítőkészek az emberek, nem bélyegzik meg őket. Nyáron történt, a ház előtti padon ültek, egy idős hölgytől gyümölcsöt kaptak. Barátságosan elbeszélgetnek velük. Az orvosi rendelőben maximális az ellátásuk. Azt mondták, itt burokban élnek, mert olyan kedvesek az emberek. A lakás három háló, konyha, fürdőszoba, külön WC. Jól felszerelt mindennel, TV, számítógép, a hűtőben élelem van.

A foltvarróktól nagyon sok takarót kapunk a kicsiknek. Kaptunk tőlük díszpárnákat is a heverőkre. Folyamatosan ajándékoznak kis takarókat, amelyeket elküldünk a rászoruló családoknak. Ha az anyuka nem tudja kiállítani a babának a kelengyéjét, segítünk. Vannak anyagi támogatóink. A Feedom Együttes szilveszterkor a koncert bevételét – 800.000 Ft adományt – nekünk ajándékozta. Vásároltunk belőle gáztűzhelyet, porszívót, korszerűbbé, energiatakarékossá tettük a világítást. Felszerelést vásároltunk, mindazt, ami a lakásban szükséges volt. Ami ott elhasználódik, folyamatosan cseréljük, hogy a kismamáknak komfortosabb legyen. Célunk továbbra is, működjünk, segíthessük a rászorulókat. A facebookon 800 fős csoportunk van, nagyon összetartó közösség. Mindenben segítik egymást. Ha valakivel valami probléma van, azonnal jelzik.

Sajnálatos módon meghalt egy örökbefogadó anyuka. A férje idős ember, nem volt gondja a háztartásra soha, az asszony látott el mindent. Már alakult egy kis csoport, akik segítik őket. Az apa nem marad egyedül 13 éves fiával. Pszichológus segít feldolgozni a történteket.
Várjuk a találkozókat. Nagyon nagy ajándék, ha látjuk, mivé lettek.

Költségeink a lakás fenntartása, az irodánk bérlése. A kismamák élelmezése, ellátása gyógyszerrel, a megyéknél a kolleganők telefonköltségei. 40 db-os telefonflottát fizetünk. A kismamák látogatásakor, ügyintézéskor, hivatalos helyekre utazáskor útiköltség keletkezik.

A törvény 2013-tól kötelezően ír elő utókövetést. Ez azt jelenti, az örökbefogadás után fél és másfél évvel meglátogatjuk a Gólyahíres családokat. Erre az Emberi Erőforrás Minisztérium költségtérítést ad, amit mi osztunk szét – egyenlő arányban – évente, a munkát végzők között. Ebben az évben 10 millió forintot kaptunk után-követésre – útiköltségre, reklámra. Egy kisfilmet is készítünk belőle. Mit mondanak az életadó és az örökbefogadó édesanyák.

Sikeres pályázati támogatásból – 1 millió forint volt – tájékoztatókat, plakátokat, névjegykártyákat, szórólapokat készítettünk, hogy minél több helyen tudjanak rólunk, a rászorulók. 15 évesen konferenciára nyertünk pályázatot. Battán rendeztük meg. Kétévenként tartunk konferenciát szakembereknek. Védőnők, szociális munkások, családsegítők, gyámhivatali munkatársak, TEGYESZ-es munkatársak vesznek részt rajta, akik gyermekvédelemmel, örökbefogadással foglalkoznak. A résztvevők száma kétszáz körül van ilyenkor.

Megjelenik a második könyvünk, amelyben igaz történeteket mesélünk el az olvasóknak. Kampányt kezdünk az interneten, hogy minél kevesebb ember ítélje el az életadókat, nagyobb elfogadást kapjon az örökbeadás.

Az elmúlt héten részt vettünk a védőnők, szülésznők konferenciáján. Jó érzés volt, hogy sokan tudnak rólunk, ismernek bennünket. Odajöttek hozzánk, hogy a kismamájuk nálunk volt. A konferenciára tájékoztató, figyelemfelkeltő plakátokat, szórólapokat vittünk.
Segítünk a kismamáknak megismerni az örökbefogadó szülőket. Folyamatosan magunknál tartott telefonon hívhatnak, ha segítség, orvos kell.

*

Gabriella minden időben elérhető. Amit tesz és megyei segítői, meg nem fizethető. Teszik ezt fizetség nélkül, karitatív tevékenységként. Természetesen áldozatos munkájára felfigyeltek. 2002-ben, 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától „PRO CARITATE” díjat kapott. Százhalombatta Város Önkormányzata egy ízben tüntette ki „Szociális munkáért” díjjal. A Pest Megyei Védőnő Szolgálat és az Országos Védőnő Szolgálat is kitüntette őt. Felemelő érzés, ha egy nem várt gyermeket valahol mégis a legnagyobb örömmel, szeretettel várják.