Elnökváltás az OMNYE élén

– Nagy-Rakita Melinda –

2009-es létrejötte óta az OMNYE (Olaj­ipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesülete) elnöke Nádasy István. Ő egy évvel ezelőtt jelezte, hogy mandátuma lejártával lemond a megbízatásáról, de mivel nem találtak megfelelő utódot helyette, még egy évre elvállalta a feladatok ellátását. A 38 fővel megalakult egyesületnek jelenleg 111 tagja van. Az október 19-i közgyűlésen 85 fő vett részt. A jelenlévő tagok egyhangú szavazással választották meg a jelölő bizottság által javasolt jelöltet. Az OMNYE új elnöke Sziva Miklós lett.

Leköszönő beszédében Nádasy István visszaemlékezett az alapítás körülményeire. Amikor felmerült a nyugdíjas egyesület ötlete, nem volt biztos abban, van-e értelme létrehozni, vagy lesz-e érdeklődés egy ilyen szervezet iránt. A kollégák az olajiparban közösen eltöltött hosszú munkásévek után, továbbra is együtt akarnak-e lenni. A taglétszám folyamatos növekedése is azt mutatja, érdemes volt és egyre inkább van értelme az együttlétnek. Amellett, hogy a közösség szabadidős tevékenysége példaértékű, az Egyesületnek a városi közéletben is súlya, jelentősége van.

„Remélem, elégedettek voltatok a munkámmal, én büszke vagyok rá, hogy egy ilyen magas színvonalú egyesületnek lehettem az elnöke.” – fogalmazott. Ígéretet tett rá, hogy a vezetőváltás zökkenőmentes lesz. Mindenben segíteni fogja az új elnököt mindaddig, amíg ő igényt tart rá. A közgyűlés végén Pogány Gyula átadta az OMNYE díszoklevelét, amely tanúsítja, hogy sok éves kiemelkedő elnöki tevékenységét megköszönve a tagság Örökös Tiszteletbeli Elnöki címet adományoz Nádasy Istvánnak.

Sziva Miklóst az olajiparba, azon belül is Százhalombattára kerüléséről, társadalmi szerepvállalásáról, és terveiről az OMNYE elnökeként, kérdeztük.

– Egy zalai kisfaluból származom. Tizennégy évesen megnyertem egy megyei kémiaversenyt, ami alapján automatikusan bekerültem a vegyészeti technikumba. 1970-ben – 16 évesen – jártam először Százhalombattán. Itt voltam üzemi gyakorlaton, majd 1971-ben is visszajöttem. Tanulmányi szerződést kötöttem a vállalattal és 1972-ben itt kezdtem dolgozni. Ekkor kevés időt töltöttem a DKV-ban, mert időközben felvettek a vegyipari egyetemre és bevonultam katonának. Az egyetemet is a vállalat ösztöndíjasaként végeztem el.

1978-ban már vegyészmérnökként jöttem vissza. Kezdetben három műszakban dolgoztam. Később üzemvezető helyettes lettem. Az évek során több üzemben töltöttem be üzemvezető helyettesi, majd üzemvezetői feladatokat. Rövid ideig technológiai vezető is voltam, majd négy különböző területen dolgoztam üzemcsoport vezetőként. Végül üzemeltetésért felelős vezető lettem. Három hónap múlva töltöm be a nyugdíjkorhatárt. Addig még dolgozom.

Nem idegen tőlem az egyesületi munka. Harminc éve vagyok vezetőségi tagja az MKE (Magyar Kémikusok Egyesülete) helyi szervezetének, tizenöt éve a százhalombattai csoport elnöke. Évekig az Ásványolaj és Petrolkémiai szakosztály titkáraként tevékenykedtem, több cikluson keresztül főtitkára is voltam. Jelenleg az MKE Felügyelő Bizottsága tagja vagyok.

Az OMNYE életébe akkor kerültem először, amikor 2009-ben engem kértek fel az alapító közgyűlés levezető elnökének. Akkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer én is tag leszek. Nem gondoltam, hogy valaha bekövetkezik az, hogy én leszek az elnök. Még nem készültem fel erre a szerepre, de igyekezni fogok minden tőlem telhetőt megtenni azért, hogy továbbra is megmaradjon az a magas színvonalú egyesületi munka, amely eddig is jellemezte az OMNYE-t.

Úgy látom, hogy az egyesületben kiemelkedően magas a szabadidős tevékenység és egy kicsit gyengébb a szakmai vonal. Az utóbbi időben nem jöttek friss tagok, öt évig senki nem ment nyugdíjba, a 2010-ben megváltozott törvény miatt. Mostanra megint jönnek az újak.

A szakmai vonalon látok rést. Ha van rá lehetőség és igény a fiatalabb nyugdíjasok körében, akkor a szakmában szeretném kihasználni a tagokra jellemző szellemi frissességet. Esetleg vállalkozási formában is. Természetesen nem feladva a szabadidős programokat, amelyek eddig is nagy sikerűek voltak. Igyekszem fenntartani azt az elismertséget, amelyet az Egyesület az elmúlt években kivívott.