Kisboldogasszony ünnepén

Szerb búcsú

– László Anikó –

A szerbek legnagyobb közösségi eseménye templomuk védőszentjének napja. Ezt Százhalombattán szeptember 21-én, Kisboldogasszony napján tartják.

A hagyományoknak megfelelően az ország különböző tájairól érkeztek vendégek, hogy osztozzanak az ünnepen. Megtisztelte a helyi közösséget részvételével Lukijan Pantelić, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke és kísérete, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója, Gyurity Milan; képviseltette magát a helyi önkormányzat, valamint felléptek a lórévi Nikola Tesla általános iskola diákjai.

A délelőtti liturgián Dalibor Milenkovic atya köszöntötte az egybegyűlteket. Megemlékezett arról, hogy 1750-ben ezen a napon szentelték fel a templomot és ajánlották Szűz Mária, azaz Kisboldogasszony védelmébe. A misét követően a több mint félszáz főt számláló gyülekezet a templomi zászlókkal a révnél álló kereszt megszenteléséhez vonult. A szertartás koreográfiáját szigorú előírások határozzák meg, ezt követően oldódik a rendezvény hangulata és menete. A gyerekek előadják műsorukat, a lórévi Orkestar Selo zenekar a templomkertben elkezdi a muzsikát, végül az estét bál zárja.

A szerb búcsúban évről évre megválasztják az úgynevezett „komát”, aki a házigazdája az egyházi ünnepet követő szakrális étkezésnek: ő biztosítja a megszentelt kalácsot és a búzát, amit áldásként osztanak szét a vendégek között. Idén a megtiszteltetés Jászberényi Jelena fiát, Márkót érte, jövő évre Radován Györgyöt választották a hívek. „Régen a családok ezen a napon szabadságot vettek ki, a gyerekeknek nem kellett iskolába menniük” – idézi fel Kelemen Krisztina, aki egykor gyerekként, most szülőként vesz részt a helyi szerb közösség életében.

A százhalombattai gyerekeket két éve Szvoboda Vidoszova tanárnő vezeti be a szerb kultúra ismeretébe. Fontosnak tartja, hogy az órákon tanultakkal a gyakorlatban is találkozzanak a diákok, valós helyzetekben éljék át, aktívan vegyenek részt a hagyományőrzésben. Vezetésével a helyi nebulók egyedi meghívókat készítettek a lórévi gyerekek számára, akik néptáncot mutattak be, míg a battaiak Kisboldogasszony születésnapját köszöntő verseket adtak elő, majd megvendégelték társaikat. Az előadásra elkísérték őket a szülők is, akik közül sokan először vettek részt ilyen volumenű szerb egyházi és közösségi eseményen. A helyi iskolában hetente két alkalommal tartott tanításokon összesen 16 gyermek vesz részt, akik közül többek családja már nem őrzi a hagyományokat, de akadnak köztük olyanok is, akik eredetileg nem szerbek, viszont érdeklődnek a nyelv, vagy a kultúra iránt. A tanárnő bízik benne, hogy az ilyen ünnepségek alkalmával szerzett maradandó emlékek ismét összekovácsolják a helyi közösséget, és felélénkül a szerb kulturális jelenlét Százhalombattán is.