A Musica Divina Egyesület

– Szegedinácz Anna –

A százhalombattai katolikus egyház községhez kötődő egyesületről, valamint az Óvárosi Szent László Napokhoz kapcsolódó programról Stra­uszné Könözsi Veronika karnagyot és az Egyesület új elnökét, dr. Fehér Juditot kérdezem.

Strauszné K. Vera: – 2011-ben alakult meg az Egyesület, a Bíróság 2013-ban jegyezte be dr. Csehák Izolda – máig tartó – önzetlen segítségének köszönhetően. Az Egyesület a tényleges működését viszont már 2011-ben megkezdte. Egyházközségi programokat szerveztünk felnőtt, ifjúsági és gyermekrendezvényeket, koncerteket, kiállításokat. Alapító elnökünk Dr. Tóth Béla volt, akit Nagy Annamária, majd Dr. Szűcs Istvánné követett.

Az idei változások új elnököt és az Alapító Okirat bővítését hozták. Új elnökünk dr. Fehér Judit ügyvéd. Judit az egyesületi munkája mellett két kisgyermeket nevel, Budapesten dolgozik. Most indul az irodája Százhalombattán. Férjével az Óvárosban építkeznek. Nagyon örülök, hogy elvállalta ezt a nehéz önkéntes munkát, egy művelt, művészeteket kedvelő és értő fiatal. Ugyanakkor gyakorlatias, pontos, precíz. A Chorus Matricanus női kar és a Szent István kórus karnagyaként ismertem meg őt mint megbízható kórustagot, aki muzikalitásával és jó kottaolvasó képességével hívta fel magára a figyelmemet.
Úgy érzem, hogy ezen tulajdonságok alapján bátran rábízhatom az egyesületet, mivel céljaink megvalósítására minden szempontból alkalmas.

F. J.: – Már kisgyermekkorom óta van kapcsolatom a katolikus egyházközséggel. Szüleimmel az Óvárosban éltünk-élünk. Sokáig énekeltem a Chorus Matricanus női karban, majd a Szent István kórusban. Az év elején kerestek meg azzal a kéréssel, hogy a kóruséneklésen túl elnökként tudnám-e az egyesület munkáját támogatni.

– Milyen változást hozhat az Egyesület életében a fiatalos lendületed?

F. J. – Megfogalmaztuk célként, hogy frissítjük a programrendezésbe bevonhatók körét. Rendezvényeinkkel nyitunk a fiatal generációk felé. Célunk az értékmentés, értékőrzés. Szeretnénk megkeresni és megszólítani azokat, akiknek nincsen közvetlen kapcsolatuk a katolikus egyházzal, de érdeklődnek a közösségi és művészeti programok iránt. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha átvesszük a rutinos egyesületi tagok szervezéssel, reklámmal kapcsolatos összes tapasztalatát, és meghallgatjuk, megfogadjuk az alakulás óta eltelt évek tanulságait.

Egyesületünk jelenlegi létszáma 25 fő. Ennél sokkal több szimpatizánsról van szó, hiszen a tagjaink önkéntes munkájukat csak úgy tudják ellátni, hogy a házastársak mögöttük állnak és támogatják őket. Szüleim az Óvárosban laknak, és én magam is, mint mindig, most is számíthatok rájuk, valamint a férjem segítségére. Szeretek az Óvárosban élni, azért is építkezünk itt a férjemmel.

– Hogyan indult az egyesület működése? Milyen programokkal kapcsolódtok a Szent László évhez, az Óvárosi Napokhoz.

Strauszné K. Vera: – Egyházközségi életünk a Szent István kórussal indult. Amikor Illéssy Mátyás atya ide került, felkért arra, hogy szervezzek kórust, amelyre a zenei szolgálatban és más zenei programokban nagy szükség lenne. 2004. november 18-án megalakult a Szent István Kórus. Időközben változott a vegyeskar összetétele, a repertoárja. Ahogy nőtt a kóruslétszám és rutinosabb lett a tagság, annál nehezebb műveket kezdtünk énekelni, egy idő után pedig megérett a helyzet arra, hogy a közönség elé álljunk. Erre az első jelentősebb eseményre 2005. októberében került sor, amikor egy jótékonysági koncertet szerveztünk Százhalombattán a farkaslakai árvízkárosultak javára, és ezzel egy időben vendégül láttuk a székelyudvarhelyi Alla Breve kórust is. Ez a rendezvény nagy lendületet adott a továbbiakra.

Zenei munkám során mindig érdekelt, hogyan lehet a semmiből valami újat, valami értékeset csinálni. Mindig izgatott, hogyan lehet az embereket közösséggé szervezni, összekovácsolni. Értéket teremteni, pedig nem könnyű dolog, mégis nagyon szép feladat. A zenei munka rengeteg áldozattal jár, nekem sem könnyű, de a tagokat is válaszút elé állítja, hiszen az ütemes fejlődést, az állandó tanulást, a következetes próbára járást nagy céltudatossággal lehet csak vállalni és ezt bizony nem mindenki bírja.
1975 óta élek a városban és azóta több kórus, zenei egyesület, alapítvány megalakítása fűződik a nevemhez: a Tavasz városi gyermekkar, a Fiatal Énekesek női kar, a Chorus Matricanus női kar, a Muzsikáló Százhalombatta Alapítvány, majd az egyházközségben a Szent István Kórus és a Musica Divina Egyesület.

Ahogy a Szent István kórus erősödött, úgy csatlakoztak a programok megvalósításához a segítők, nem csak egyházközségi tagok, de a városból is, a környező településről Érdről, Ercsiből is érkeztek segítők. Kialakult egy jó hangulatú, önkéntesekből álló csoport, akikkel mindig öröm volt együtt dolgozni. Időközben a csoporton belül megalakultak az egyes feladatokra specializálódó kisebb egységek, akik egy vezető irányításával csak az általuk felvállalt részfeladatot végezték. A sok kicsi részfeladat összeadódott és a végeredmény egy sikeres program lett. Ez a mai napig így van. Ezt látva arra gondoltam, hogy a kórus mellé kellene egy egyesület, akikkel minden szervezői teendő könnyebb volna.

Megérett tehát a helyzet, hogy megalakítsuk a Musica Divina Egyesületet, ezzel megteremtve a működés hivatalos formáját. Az egyesület nevéből a „musica divina” kifejezés jelentése egyébként isteni zene.
Sajnos a legnagyobb problémánk a programok költségeinek az előteremtése volt akkor is, és ez ma is még mindig nehéz feladat. Bár a Karitász jelenlegi vezetője, egyesületünk pályázatainak írója, Kuti Zsolt önkéntes segítőként mindent megtesz, hogy pályázatok útján a lehető legtöbb pénzt tudja előteremteni, mégis szükségünk van arra, hogy tagjaink anyagi és egyéb hozzájárulásukkal támogassák a működést.
A saját magunk által megszervezett rendezvények mellett örömmel segítünk az egyházközség eseményeinek igényes lebonyolításában.

A Szent László emlékévhez három programmal kapcsolódunk, az első kettő közvetlenül is illeszthető az Óvárosi Szent László Napokhoz. 2017-et a Nemzetpolitikai Államtitkárság Szent László Emlékévnek nyilvánította, amikor a lovagkirály trónra lépésének, koronázásának 940., szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük. A „lovagkirály” alakja, tettei, törvényei, katonai sikerei, a róla szóló mesék, legendák méltán szolgálhatnak példaképül a ma élő fiataloknak is, hiszen vallási hovatartozás nélkül bárki számára lehet tanulságos az ő életútja, erkölcsi tisztasága.

Június 27-én kedden 18 órakor – László napon – lesz az első programunk a Szent László templomban. A megrendezendő előadás témájaként olyat választottunk, ami sokak érdeklődésére számíthat: Szent László magyar király tettei hogyan öltenek alakot a népi hagyományokban, a mesékben. A mesékben, legendákban megőrzött Szent László-csodák, harctéri hősies tettei megmaradtak az emberek emlékezetében, még sok évszázad múltán is lenyűgözőek. Vendégelőadónk Harangozó Imre néprajzkutató, hitoktató, az újkígyósi Ipolyi Arnold Népfőiskola tanára. A vetítéssel egybekötött program mindenki számára tartogat érdekességeket. Második előadásunk július 21-én pénteken szintén 18 órakor a Szent László templomban lesz. Vetített képek segítségével mutatja be a Szent László ábrázolásokat az Osztrák-Magyar Monarchia területén található freskók, szobrok, kódexek segítségével meghívott előadónk, Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész.

Míg az első előadás a népi hagyományokról szól, a második, a szakrális térben megtalálható emlékekből ad egy kis ízelítőt. Prof. Dr. Prokopp Mária egyetemi tanár előadásában azt is bemutatja, hogy a tudományos kutatók hogyan készítették el Szent László hiteles arcképét, arcrekonstrukcióját a győri bazilikában látható Szent László herma csontjai alapján. A professzor asszony lépésről-lépésre vezet végig bennünket a rekonstrukció folyamatán és tárja elénk a végeredményt. Mindkét előadással egy időben Szent Lászlóhoz és korához kötődő kézműves termékeket, kiadványokat tekinthetnek meg az érdeklődők, sőt ezekből vásárolhatnak is.

Megvásárolható lesz az a zene-kép montázs CD lemez is, amely a Szent István templom felszentelésének 20 éves évfordulója kapcsán a Szent István templomban 2016-ban rendezett összes ünnepi programot tartalmazza, sőt a Mellénk szegődő idő c. könyvet is megvásárolhatják, amelyben a Szent László templom és egyházi közösség 20. század eleji életét ismerhetjük meg a ma még élő idősek elbeszéléseiből.

A programsorozatunkat október 21-én szombaton egy hangversennyel zárjuk, amelynek a helyszíne a Szent István templom lesz (a helyszín a templomban zajló belső munkálatoktól függően változhat) A zenés utazás során meghallgathatjuk a XI. sz. zenéjét, a lovagkirály személyét megörökítő népi énekeket, egyházi dallamokat, gregoriánokat, hangszeres zenét. Vendégeink: Kárászy Szilvia harangjátékkal, Szvorák Katalin népdalénekes, Musica Historica régizenei együttes lesznek.