Utazás a kezdetekhez

Új kezdeményezés – interaktív utazás a Régészeti Parkban

– Nagy-Rakita Melinda –

A Százhalom magazin – több más médium képviselőjével egyetemben – május 24-ére meghívást kapott a „Matrica” Múzeum és Régészeti Park sajtótájékoztatójára és az azt követő interaktív programra a Régészeti Parkba. A múzeumi bevezető után a meghívottak a Régészeti Parkban folytatták az ismerkedést a játékkal.

Múzeum

Bevezetésként Vicze Magdolna, a Matrica múzeum igazgatója elmondta, nagy örömmel fogadták ezt a projektet, hiszen évek óta dolgoznak a megújuláson, azon, hogy a modern kornak megfelelő fejlesztésekkel tegyék élvezetesebbé a Parkot. Fontos feladat megfelelni a XXI. század – a digitális világ – kihívásainak. A program egyfajta játszva tanulás, amely élményt nyújt a közönségnek.

Petrányi Barna (Kulturális Menedzserek Egyesülete) röviden vázolta a projektet. Nagy vonalakban ismertette, hogyan zajlik majd a színházi kalandjáték, amelynek részesei lehetünk. Kitért arra is, hogy korábban három csoporttal – múzeum pedagógusokkal, egyetemistákkal és múzeumi szakemberekkel – tesztelték a programot, és a szerzett tapasztalatokat felhasználva alakították a játékot.

A Journey to the Beginnings program egy olyan, az Európai Unió Kreatív Európa Programjaként megvalósuló, együttműködésen alapuló projekt, amely a történelmi-kulturális örökségi helyszíneket és múzeumokat, kortárs művészeteket és az új technológiát kívánja összekapcsolni. A projekt célja a Duna menti ősi civilizációk örökségének feldolgozása a projektbe bevont örökségi helyszíneken, múzeumokban, régészeti parkokban, egy új interpretációs megközelítésen keresztül. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy a kulturális örökséget, mint alapot, forrást használja a kortárs művészetekkel és új technológiával történő közös munkában, helyspecifikus performansz, valamint virtuális és kiterjesztett valóságon alapuló applikácó képében. (Idézet a projekt tájékoztatójából)

Régészeti Park

Az óvárosi lakosok számára nyilván nem ismeretlen az 1996 óta működő park, amely Magyarország első őskort bemutató szabadtéri múzeuma. Bizonyára sokan jártak már a 2700 évvel ezelőtti temetkezési szokásokat bemutató 115. számú halomsírban, vettek részt a területen rendezett családi programokon, vagy színdarabok bemutatóján. Esetleg sétáltak a vaskori és bronzkori építési módszerekkel készült házak között. Mindezek rendre sok látogatót vonzanak a Parkba.

Ám a múzeum szakemberei nem elégszenek meg az eddigi eredményekkel, sikerekkel. Az új program, amely a modern kor vívmányait, az új technológiákat, a kortárs művészeteket ötvözve egy interaktív színházi kalandjáték keretében vezeti be a látogatókat a bronzkor világába, bizonyára még több érdeklődőt fog a Régészeti Parkba csábítani.

Mi – meghívottak – akik elsők között lehettünk részesei ennek a játéknak, őszintén élveztük a bronzkor megelevenedő világát. Mivel kifejezetten megkértek bennünket, ne áruljuk el azokat a meglepetéseket, amellyel az „utazás” során találkoztunk csak néhány dolgot említek meg (nehogy meggyűljön a bajom a bronzkori varázslóval, vagy a modern kori projektmenedzserrel).

Az út elején gyanútlanul léptünk be egy teljesen mai kornak megfelelő sátorba, amelynek hátsó kijáratánál már a bronzkor várt ránk. Utunk során találkoztunk egy ősi nyelvvel, egy sebesült vadásszal, törtünk diót és ettünk bronzkori ételt is, de szerepet kapott az utazásban egy VR (virtuális valóság) szemüveg és egy teljesen hétköznapi laptop is.

Összességében kellemes, érdekes utazás volt, amely méltán tarthat számot érdeklődésre. Azt gondolom, elsősorban családok, baráti társaságok számára nyújthat élményt. Kipróbálni mindenképpen érdemes.