Régészeti Park újratervezve

– Balpataki Katalin –

A téli pihenő után április 1-jétől újra megnyitotta kapuját a látogatók előtt a Régészeti Park. A hagyományokhoz híven április 26-án programdús szezonnyitó ünnepséget is tartottak, melyen Vezér Mihály polgármester és Klimsa Arthúr óvárosi képviselő is jelen volt.

A Régészeti Park idei mottója az újratervezés, amely már a bejáraton is megmutatkozik, hiszen a tavaly ősszel az önkormányzat jóvoltából felújított impozáns, a vaskort megidéző új kaput most használhatják először a látogatók. Akik ezúttal zömmel a helyi nyugdíjas közösségek tagjai voltak.

A szezont Vezér Mihály polgármester az 1996. évi parknyitóra és az 1998. évi halomsír átadására való visszaemlékezéssel nyitotta meg. Mint mondta, ezekben az években rengeteg munkát fektettek a Park létrehozásába, a halomsír látogathatóvá tételébe. Még most is emlékszik arra, hogy a halomsírátadáson részt vevő akkori köztársasági elnököt mennyire lenyűgözte e páratlan történelmi hely.

Mint mondta nem csak a hely páratlan, hanem az a tudományos munka is, amely itt folyik. Mert az itt élő elődeink életmódjának kutatása a jövőnk záloga, hiszen a történelem az élet tanítómestere. Örömét fejezte ki, hogy a helyi nyugdíjasok ennyire aktívak és érdeklődők, de kéri, hogy ha csak lehet, az unokáikkal is látogassanak el ide, mert fontos, hogy értékeinket ők is megismerjék.

Vicze Magdolna igazgatónő felhívta a figyelmet arra, hogy a Régészeti Parkban az idén több változtatást végeztek, de, hogy miket, azt nem árulta el, mert azt szeretné, ha a látogatók maguk fedeznék fel azokat. Egyúttal kérte, hogy osszák meg véleményüket az újításokról.

A megnyitót követően a résztvevők elfogyasztották az ebédként felszolgált őskori egytálételt, majd a kosztümös idegenvezetők kíséretében elindultak újrafelfedezni a parkot. A vezetést követően kézműves foglalkozás keretében az őskori technikákkal ismerkedhettek, majd Schell Kinga gyógynövényszakértő bemutatóval egybekötött előadásán vehettek részt, ahol a gyógynövényekről, a természetes gyógymódokról kaptak hasznos ismereteket.

A Régészeti Park megújult belsővel várja új és visszajáró látogatóit nyitvatartási idejében – szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között –, valamint a továbbra is megrendezésre kerülő Családi Napjain, melyre az idén először május 11-én kerül sor.