Középpontban a gyerekek

– Czifrik Katalin –

XIV. Születéstől felnőttkorig konferencia

A kiskorúak elleni szexuális visszaélések megelőzése, felismerése, rehabilitációja, az autizmussal érintettek, illetve hallássérültek minőségi ellátása, a legkorszerűbb szenzoros integrációs terápiák és a babamasszázs is szerepelt az idei Születéstől Felnőttkorig Konferencia témái között március 29-én Százhalombattán. A szülők, pedagógusok és segítő szakemberek regionális tanácskozását idén 14. alkalommal és három helyszínen szervezte meg a Szülők Fóruma Egyesület.

A százhalombattai találkozót dr. Csehák Izolda és a Canticum Novum öröméneke hangolta fel, majd a házigazdák nevében Schmidt Monika, az SZFE elnöke, Ferenczi Éva terapeuta, a város nevében Vezér Mihály polgármester, a tankerület képviseletében pedig Sárközi Márta igazgató köszöntötte a résztvevőket.

Ehangzott, hogy két másik civil szervezet mellett a Szülők Fóruma Egyesület programjára is szavazni lehet a százhalombattai MOL-benzinkúton április 1-jétől 22-ig. Ha az SZFE nyer, egyhetes nyári úszótábort valósít meg a MOL támogatásával autista valamint hiperaktív gyerekek számára. Voksolni naponta egyszer lehet a helyszínen, vásárolni nem szükséges hozzá.

A százhalombattai tanácskozás lebonyolításába a helyi intézményeket – a Gyermekjóléti Szolgálatot, a Regionális Autista Központot, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium Eltérő Tantervű Tagozatát, a Kőrösi iskolát, a Védőnői Szolgálatot, a bölcsődét, valamint a Pitypangos Óvodát – is bevonták az SZFE szervezői. Az előadásokat a helyi partnerintézmények képviselői konferálták fel érdekes aktualitásokat, vagy éppen az érintett téma helyi vonatkozásait említve.

A gyerekekkel szembeni szexuális visszaélésről dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, az autizmus-specifikus ellátásról Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Általános Iskolája vezetője, a hallássérült gyerekek pedagógiai támogatásáról Sólyom Janka logopédus, szurdopedagógus, a Gem Kognitív Klinika eljárásairól Járai Krisztina klinikavezető és Baranyi Krisztina konduktor, a babamasszázs oktatásáról Hegyiné Soós Ilona, az Óváros területén élő várandós kismamákat és kisgyermekeket gondozó védőnő védőnő beszélt.