Óvárosi szerbek látogatása az óhazában

– Radován Antalné –

2018. december 25-27 között az óvárosi szerb közösség – a battai Nemzetiségi Szerb Önkormányzat szervezésében – az óhazába látogatott. A 16 kiránduló Szerbia kultúrtörténeti értékeivel – templomokkal, kolostorokkal, várakkal – ismerkedett. A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma sikeres pályázattal támogatta.

Az első út Kar­lo­vacba vezetett, ahol Szent Miklós Nagytemplomát kerestük fel, majd a Fruskagorai kolostorban Stefan szerzetes fogadott bennünket. A kolostor bemutatása mellett vallási irodalommal ajándékozta meg a csoportot. A fárasztó nap után szállásunk az Új Belgrád „Hotel Jugoszláviában” volt.

A második napon a Vavedenje kolostorba látogattunk el. Gyertyát gyújtottunk és imádkoztunk Danilo püspök sírjánál, aki a magyarországi szerbek kiváló püspöke volt. Következő utunk a belgrádi Királyi várba vezetett – szerbül: Kraijevskijdvor -, ahol megcsodálhattuk a palota nevezetességeit. Belgrádban épül a gyönyörű új Szent Száva templom, melynek altemploma elkészült már, látogatható. Az épületet egészét ezen a nyáron adják át, a szerb állam alapításának 800. évfordulójára.

A harmadik napon szabad programként Belgrádban csatangolhattunk. Megtekintettük a belgrádi vár – Kalimegdan – vármúzeumát, majd a Mihály arkangyal Nagytemplomot. Délután – hazafelé pihenésképpen – egy palici (ejtsd: Pality) vendéglőben ebédeltünk.

Bár többségünk járt már az óhazában, most új élményekkel gazdagodhattunk valamennyien.