Egyre több szolgáltatásra van igény

Interjú Sinka László alpolgármesterrel

– Nádas Gyula –

A városközponttól ugyan távolabb fekszik, de a figyelem középpontjából nem esik messze az óváros. 2018-ra is úgy tudunk visszatekinteni akár ma, akár évek múltán, hogy folyamatosan fejlődött a településrész. Nemcsak megjelenésében, hanem lakosságszámában is. Ez utóbbi évek óta tartó folyamat, hiszen sok az új beköltöző. Számukra és a régóta itt lakók számára talán a legújabb jó hír a sok közül, hogy nem kell beutazniuk a belvárosba, ha a Magyar Posta szolgáltatásait szeretnék igénybe venni. Egyebek mellett erről is szó volt azon az évértékelő, évzáró beszélgetésen, melyen Sinka László, alpolgármester, óvárosi képviselő volt a vendégem.

– Képviselő úr! Az önkormányzati tervek általában nem egyik napról a másikra szoktak, illetve tudnak megvalósulni. Ugyanakkor, ha csak az idei évet nézzük, akkor melyek azok az elképzelések, beruházások, amelyeket a legfontosabbnak tartana megemlíteni?

– A legjelentősebb számomra az óvárosi posta megvalósítása. Jelenleg már az épület átalakítása zajlik a Szent László utca 17-ben, de ezt egy hosszú, egy évig tartó tárgyalássorozat előzte meg. Nekem az óvárosiakkal együtt nagy szívfájdalmam volt, hogy nem volt a településrésznek saját postája. Ezzel most egy több évtizedes problémát sikerült megoldani, igaz, hogy az önkormányzatnak sok pénzébe, 15 millió forintjába került. A Magyar Postának ugyanis nincs és nem is volt korábban sem pénze erre, így a város magára vállalta ezt a terhet.

Nagy léptékű esemény még, hogy folyamatosan tárgyalunk a Duna-part rendbetételéről, amihez sok közünk valójában nincs. Ezt sajnos nem mindenki tudja. A part állami terület, sőt erdőnek minősül, vagyis az itt élők egyetlen fához sem nyúlhatnak hozzá. Annak érdekében, hogy mi mégis megtehessük egy nagyon hosszú és lassú procedúrán kell átesni. Most abba az irányba haladnak a dolgok, hogy kialakulhat az együttműködés, de addig nagyon sok döntést kell meghozni mind az állami hatóságoknál, mind az önkormányzatban.

– A gyalogátkelőhelyek felfestésénél is hatósági engedélyekre kell várni. Ez is egy régóta húzódó folyamat. Viszont amire nem kellett várni, az a közvilágítás fejlesztése. A Szent László téren például napelemes technológiával oldották ezt meg.

– Igen, engem nagyon zavart, hogy a Szent László tér egyszerűen állandó sötétségben volt. Soron kívül kezdeményeztem, hogy a tér megvilágítását oldjuk meg, mert közösségi térként örömteli, ha oda mennek a fiatalok. Előfordul, hogy szemetelnek, de épp ezért kell kirakni megfelelő mennyiségű gyűjtőt. Számomra megdöbbentő volt, hogy néhány ember értetlenül fogadta, hogy miért nem az autók parkolnak ott. Én bejártam a világot keresztbe-hosszába, de nem láttam, hogy a köztereket teherautó-, vagy autóbuszparkolónak használják. És nem is tartom ésszerűnek. Éppen ezért kapott a tér védelmet. Sőt, megvalósult a Köbüki játszótér világítása, amit ott folytatunk és az Árpád utcában is megoldottuk a közvilágítást, mert a lakók panaszkodtak, hogy nem megfelelő a biztonság. A jövőben pedig nagyon szeretném, ha kiépítenénk a közvilágítást az Álmos utcában. Ez a legszélső utca a víztorony mellett és a lovarda után már egyáltalán nincs világítás. Pedig ott is lakik még néhány család.

Ez legalább annyira fontos, mint a Panoráma utca szennyvízelvezetése. Eddig ezt néhány lakó megakadályozta, de most végre mindenkivel sikerült megállapodni. Itt a házankénti bekötést teljes egészében magára vállalta az önkormányzat. Ennek a pénzügyi fedezete már egy évvel ezelőtt megvolt, úgyhogy remélem, ez is hamarosan megvalósulhat.

– Hamarosan megvalósulhat a Szabadság út felújítása. Miért volt erre szükség?

– A Gyorma utca és a temető felé vezető elágazásig teljesen fel kell újítani az utat. Sok közműbekötés történt, emiatt már nagyon megviselt állapotban van. Nagyon fontos, hogy mindez nemcsak az óvárosiak problémája, hiszen mindenki szembesül vele, aki a temetőbe megy, vagy például látogatóba a környéken élő barátokhoz, esetleg a Régészeti Parkot látogatná meg. A testület egyébként elfogadta a javaslatomat, így a 2019-es költségvetésbe bekerült ennek az útszakasznak a felújítása.

– Százhalombatta lélekszáma folyamatosan gyarapszik és nem mindenki a belvárosba, a panelházakba akar költözni. Számukra kiváló választás lehet Óváros és a beköltözők száma is ezt igazolja. Sok az új, zömében fiatal család. Milyen következményei vannak ennek?

– Ebből sok új helyzet adódik. Egyrészt ki kellett építeni a teljes infrastruktúrát, meg kellett oldani ennek pontos működtetését, karbantartását. Az új beköltözők sokkal mobilabbak, mint a régiek, viszont a régiekre is ugyanúgy kell gondolni. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy szükség van orvosi rendelőre és körzeti megbízotti irodára. Ugyanakkor fokozott igény van arra is, hogy egy nagyobb bolthálózat megjelenjen egy üzlettel az Óvárosban. Sajnos ezt az összes nagy cég, amelyikkel tárgyaltam, mereven elutasította a lakosság kis száma miatt és azért, mert a vasútállomástól Dunafüredig egy tengelyen három-négy nagy bolt, szinte bevásárlóközpont is van, amelyek szerintük kielégítik a lakosság igényeit. Ezért ez még egyelőre nyitott kérdés.

– Hasonló a helyzet Óvárosban a gyógyszertárral is. Bár tárgyalások folynak, folytak, de egyelőre még semmi eredményük. Lesz patika a városrészben?

– A gyógyszertárakhoz az önkormányzatoknak közvetlenül közük nincs. Ez egy speciálisan szabályozott terület. Jelenleg semmilyen reális esélyt nem látok arra, hogy gyógyszertár létesüljön Óvárosban. Sem a patikahálózatok, sem egyetlen gyógyszertárral foglalkozó vállalkozó nem vállalta a minimális forgalomra való tekintettel. Én azonban máshogy gondolom. Épp a most is tapasztalható építési hullám, a fiatal családok nagyszámú beköltözése eredményezi azt, hogy egyre több szolgáltatás iránt nő meg a kereslet. Szerintem a posta jelenléte is ezt bizonyítja, és talán előbb utóbb egyre több szolgáltatással jelennek majd meg a cégek.

– Ahogy egyre több a fiatal család, úgy lesz egyre több a gyermek is, akikről napközben gondoskodni kell. Ezért létesült egy új óvodai csoportszoba is.

– Nem volt kérdés számunkra, hogy elindítjuk a negyedik óvodai csoportot. Ráadásul az egyik csoportban a nemzeti nyelv oktatása is nagyon fontos, hiszen nagyon sokan tanulják már kisgyermekként a szüleik ösztönzésére a szerb nyelvet. Nemcsak azért, mert évszázadok óta lakják szerbek Százhalombattát, hanem azért is, mert egy másik nyelvet tanulnak meg így gyerekek.

– Annak sem kell messzire mennie Óvárosban, aki mozogni szeretne.

– Igen, de ez egész Százhalombattára igaz. Viszonylag jól ismerem a magyar sportot, meg a létesítményhelyzetet és azt kell mondanom, hogy Százhalombatta ebből a szempontból is kitűnő. Persze szeretnénk, ha lenne egy új sportcsarnokunk, mert ez a régi már közel negyven éves. Az Óvárosban sportolási szempontból remek a Duna-part, a Sirály játszótér. Az új streetball-pályákkal további lehetőségeket biztosítunk annak érdekében, hogy például a Köbüki játszótér mellett kosarazni is lehessen. Minden olyan lehetőséget megragadunk a jövőben is, amikor egy-egy ilyen szabadtéri pálya építésére sor kerülhet. Ezeket a lehetőségeket elsősorban TAO-pénz felhasználásával próbáljuk megoldani, ugyanakkor az önkormányzat mindig készen áll arra, hogy az önrészt vállalja. Én nem fogok ebben az ügyben megállni, mert szerintem az a jó, ha a lakókhoz közeli helyen egyre több sportolási lehetőség jelenik meg.

– A sportolási lehetőségek között kell megemlíteni a kerékpározást is. Százhalombatta jelenleg arra törekszik, hogy egy nemzetközi hálózat része lehessen. Ha ez megvalósul, akkor ez is könnyedén elérhető lesz Óvárosból. Lehet már tudni valamit ennek alakulásáról?

– Az Eurovelo kerékpárúttal az a helyzet, hogy jelenleg várjuk a végleges döntést. Javaslatot tettünk, hogy a kerékpárút keresztülhaladjon az óvároson Érdre az érdi és százhalombattai határon keresztül. Ebben egyébként az érdi önkormányzat is partner. Ha megvalósulna, akkor gyerekek és felnőttek százai tudnának kerékpározni szép helyszíneken, miközben a veszélyhelyzet minimális lenne, hiszen a kerékpárút nem autóutak mellett haladna el.

– Rendszeresek a fogadóórák is a városrészben. Szükség van rá, hogy minden hónapban ilyen formában is tartsa a kapcsolatot az óvárosiakkal?

– Nyolc évvel ezelőtti megválasztásom után is fontos dolognak tartottam, hogy az embernek ne csak ott legyen a neve mellett, hogy alpolgármester, hanem az itt élőknek, ha segítséget tud nyújtani, akkor szíveskedjen ott lenni közöttük. Éppen ezért az év tizenkét hónapjában mindig tartok fogadóórát. Ennek pedig az az oka, hogy ha valakinek problémája van, tudnia kell valakihez fordulni. Örülök annak is, amikor jókat beszélgetünk egy-egy ilyen találkozón. Bár nem mindig lehet mindent megoldani, de ez nem azt jelenti, hogy nem próbáljuk meg.

– Milyen tervei vannak a képviselő úrnak 2019-re?

– Az Óvárosban az az elképzelésem jövőre és hosszabb távra is, hogy minden egyes olyan lehetőséget megragadjunk, amivel az ott élők életkörülményeit javítani tudjuk. Ez éppúgy igaz a szennyvíz- és csapadékvíz-elvezetésre, a teljesen kivilágított utcákra, a tiszta és rendezett, virágos területekre és az utak karbantartására, felújítására, új utak építésére is.

Határozott célom a jövő évre, hogy a Hun utcán további munkálatokat végezzünk, mivel az egy kritikus terület, a másik pedig a Turul utca teljes rendbetétele, ami még komoly kihívást jelent.