Közös dolgaink

Lakossági tájékoztató az Óvárosban

– Szabó Gábor –

2018. október 15-én Sinka László alpolgármester, az Óváros települési képviselője lakossági tájékoztatást tartott elsősorban a Duna part rendbe tételéről, különös tekintettel a parti fák sorsáról, valamint a posta hivatal újra nyitásáról.

A tájékoztatón részt vettek az önkormányzat részéről: Vandlik Csaba a műszaki irodától, Szalai Attila képviselő, Klimsa Arthúr képviselő, Nagy Balázs képviselő, Janovszky Károly a SZÁKOM igazgatója. A KÖVIZIG (Közép Magyarországi Vízügyi Igazgatóság) részéről Tóth Zsolt.

Sinka László elmondta, hogy a tájékoztató lakossági kérésre jött létre. Azt is, hogy az állami erdészetnek 10 évente kellene felülvizsgálnia, hogy milyen állapotban vannak a fák, de ez eddig nem történt meg. Most úgy néz ki, hogy sikerül megegyezni, hogy a több éves elmaradást bepótolják. Átnézik a fákat és ami veszélyes és betegnek tűnik kivágják. A gond csak ott van, hogy nagyon sok fát jelölték kivágásra, mindegy a faállomány 70% -át. 

Tóth Zsolt ismertette a KÖVIZIG álláspontját. Ez a tájékoztatás lakossági nyomásra jött létre, mert sok a parton a veszélyes fa. Eddig ezeket az önkormányzat tisztségviselői vágták ki. Azt is, hogy egy fa kivágása kb. 150 ezer forintba kerül. Ezt nem kell a városnak kifizetni, mert a fákat elviszik, de a kisebb ágakat és a már kidőlt fákat a lakosság elviheti. Az igazán őshonos fa kevés van ezen a területen, ezért a fásítási terv szerint a kivágandók helyére ilyeneket szándékoznak ültetni. Az első szakasz a téglagyártól a játszótérig tart, ahol a munkát még az idén megkezdik.

A Közösségi Ház nagyterme megtelt érdeklődőkkel, ahogy azt már a faluban megszokhattuk. A kérdezők elmondták, hogy nem értenek a fákhoz és elfogadják a szakember véleményét, de kétségeik vannak, hogy ennyi fát ki kell vágni. Úgy gondolják, hogy a vége tarvágás lesz és a Duna parton nem marad fa. Az újaknak több évtized kell, amíg megnőnek. Van-e mód, hogy esetleg műszeresen vizsgálják meg melyik fa menthetetlen, mert erre más évek óta van lehetőség és nem szemrevételezés alapján.

A jelenlévők megjegyezték, kizárólag arról esett szó, hogy a fák életveszélyesek. Szeretnék látni az árvízvédelmi hatástanulmányt vagy az ezzel kapcsolatos szakvéleményt, miszerint számításba vették-e, hogy a fák kivágásával valódi életveszélyes helyzet valósulhat meg a Duna áradásakor. Ezen fáknak és környezetüknek jelentős hullámtörő, jégfogó és folyást lassító hatásuk van. Kivágásukkal a terület közvetlen közelében lévő házak árvíz esetén az eddiginél is nagyobb veszélyben lesznek.

Tóth Zsolt válaszában elmondta, hogy a KÖVIZIG őt jelölte ki a munka felelősének, és ő nem vállalja, hogy egy kidőlt fa balesetet okozzon, de eltudja dönteni, hogy melyik fát kell kivágni. A jelenlévők nem voltak a válaszokkal igazán elégedettek, mert az utóbbi időben más helyen és más okból nagyon sok fát veszített a város, ami mindig híres volt, hogy olyan a rengeteg növény miatt, mint egy zöld oázis. Az ide látogatók csodálni tudták, mint ahogy így is emlegették Százhalombattát, mint „virágos várost”
Eddig is a Duna part évenkénti kaszálása milliókba került a városnak, holott nem is tartozott a feladatai közé.

A megegyezést még el kell fogadni a testületnek, és onnantól folytatódhat a további tárgyalások.
A másik központi téma volt a már évek óta bezárt posta újra nyitása. A civil szervezetek és a képviselők is évről – évre szorgalmazták, hogy a falunak szüksége van postára. Hosszú és eredménytelen tárgyalások után most teljesülni fog a lakosok kívánsága és újra lesz postája a falunak. Erre az összeget 15 millió forintot az önkormányzat már el is különített. Janovszky Károly a SZÁKOM igazgatója elmondta, hogy még az idén elkezdik az átalakítást az orvosi rendelő épületében, és talán elképzelhető, hogy karácsony előtt meg is nyílik. 

A tájékoztatón a továbbiakban még elhangzottak kérdések és válaszok aktuális gondokkal kapcsolatban.