Magyarország rád vár

– Czifrik Katalin –

A Magyar Turisztikai Ügynökség „Magyarország rád vár” kampányának karikatúrájával került be az ország leglátogatottabb köztéri kiállítására, az idei ARC-ra Bach Viktória. A százhalombattai diáklány jelenlegi otthona közelében, a VIII. kerületi Kőris utcában készített fotóval tart tükröt a kincstári országimázsnak.  

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tanul média designt, ahol a közelmúltban éppen azzal foglalkoztak, miként közelíti meg a művészet a társadalmi aktivizmust. Olyan projekteket készítettek, amelyek a reklámok ellentmondásosságára hívják fel a figyelmet. Ennek keretében alkotta a Kőris utcát bemutató montázst is, amelyet barátnője tanácsára pályázott az ARC-ra. A közérzeti kiállítás idei fő témája ugyanis éppen az unfake, a társadalmi, politikai látszatok és hazugságok leleplezése.

Viki három pályaműve közül ugyanazt választotta be a kiállításba a zsűri, amelyet maga is a legjobbnak gondol. A fotómontázsból óriásplakát készült, amely október 7-ig, vasárnapig látható még a zuglói Örs vezér útján, ahol összesen 84 pályaművet állítottak ki.

Bach Viki a tanulás mellett rádiózik. Vászon és ernyő című műsorával a Látszótér (latszoter.hu) elnevezésű kulturális, művészeti, közösségi portálon jelentkezik rendszeresen. Régóta fotóz, videóz, jelenleg pedig leginkább az interaktív képzőművészet foglalkoztatja. Csoporttársaival hangos plakátot hoztak létre Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című meséjéből. A szereplők érintésre beszélnek. Aktuálisan egy hangreaktív installáción dolgoznak, amely a tervek szerint az Uránia Moziban kerül majd kiállításra.

Viki kicsit aggódik amiatt, hogy talán túl sok minden érdekli egyszerre, kívülről azonban úgy tűnik, otthonosan mozog a világban. Ahogyan az ARC idei felhívásában fogalmaztak a szervezők, tudja, hogy „jobb szembenézni az igazsággal, mint hájdolni vagy kikövetni!”

Az ARC évente megrendezésre kerülő közérzeti pályázat és kiállítás 2000 óta a kreativitás szabadságáról szól. Korlátlanul pályázhat bárki, és a kiállítások is nyitottak, éjjel-nappal ingyenesen megtekinthetők. Az ARC gondolatokat, véleményeket bemutató és véleményformáló képkulturális esemény. Mára hagyományos része a budapesti kulturális életnek. Közéleti jelentősége a kiállításokon is túlmutat. Idézik, beszélnek róla, hivatkoznak rá.

A https://arcmagazin.hu/kozonsegszavazas linken október 7-ig Bach Viki munkájára is voksolni lehet.