Szerb vendégek a Summerfesten

– Szegedinácz Anna –

Harmadízben látogatott el a szerbiai Vladici Han-ból fiatal, középiskolásokból álló táncos csoport nyári fesztiválunkra. A táncos közösségről, a városról, ahol élnek kérdeztem Nenad Jakoljevics koreográfust.

Vladici Han Dél-Szerbiában Makedónia, Bulgária és Görögország hármas határának a közelében van, régóta püspöki székhely. A főpapnak a vallásos nép ajándékozta a földet és épített települést, amely már városi rangú. 22 000 lakosa van, tehát Százhalombattához hasonló nagyságrendű város.
A tájat magas dombságok (grdelica) övezik, levegője tiszta, mi úgy mondjuk „bánya levegő”. Három folyó találkozik itt, a legnagyobb a Morava. A hegyekből jövő Vrlan folyóra vízi erőművek épültek. A legkisebb Kalimanka, tőle néhány kilométerre van egy tó, a Vlaszina.

A Belgrádból Thesszalonikibe tartó nemzetközi vonat és autópálya közvetlenül érinti. Mindkettőtől félúton van, tőlük 330 km-re. Sok szállodája várja a turistákat. A városi panorámában meghatározó az ortodox templom és a Morava hídja. Természeti környezetében erdők, gyümölcsösök vannak. A föld népe eredetileg mezőgazdasági munkából, gyümölcsök és kerti növények termesztéséből élt. Feldolgozóiparában kiemelt a málnából készült gyümölcslé, a „Hani”. Nagy mennyiségben termelnek almát, szilvát, zöldségeket is. Korszerű az ipari parkja.

A város lakói többségében szerbek, de kis számban vannak közöttünk bolgárok, makedónok, romák. A romákkal különösen jó az együttműködés, jó zenekaraik vannak. Hanban lakik a méltán népszerű Boban Markovics – aki az egyik legjobb” mester trombitás”. A trombita zenekaroknak nagy hagyománya van nálunk. Gucsában – kis város Szerbia középső részén, gyönyörű táji környezetben – nemzetközi fesztivált rendeznek minden év nyarán, ahol a legtehetségesebb, legügyesebb trombitás elnyerheti a mesteri címet. Ez Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye. Ilyenkor a világ minden tájáról összesereglenek a trombitások, a fúvószenét kedvelők. Ezt a nyári fesztivált az idén augusztus 9-13-ig rendezték meg. A legjobb trombitás ezen a fesztiválon Bojan Krisztics roma nemzetiségű zenész lett.

A mi táncos csoportunk 1929-ben alakult. Nem volt folyamatos a működése, voltak kisebb szünetek is az életében, külső körülmények – háborúk – miatt. 1983-tól újjászületett, azóta vagyok az egyik vezetője és koreográfusa, a csoport igazgatója a kezdettől Braniszlav Nusics.
Kétszáz gyermekünk IV. kategóriában táncol. A legfiatalabbak az 1-4. osztályos tanulók, a másodikat a felsősök alkotják, a harmadikat a középiskolások. Hanban nincs felsőfokú oktatás, egyetem, ezért a városban maradók műkedvelő csoportot alkotva, alkalmanként városi ünnepségeken lépnek fel elsősorban. A „veteránjaink” nem próbálnak rendszeresen, csak alkalmanként, a fellépések előtti időben. Az év végi országos értékelésnél a legügyesebb középiskolás csoportunk mindig az első 5 között van.
Akik most nálatok vendégeskednek, azok a két középiskolás csoportból lettek kiválasztva, ők a legfiatalabbak a fesztiválon. Szerepeltek a nyitó ceremónián, a táncházban, meghívásuk van Tökölre, Ráckevére, ahol másik két vendég együttessel fognak fellépni. Korábban szerepeltünk Érden, Diósdon is.
Napközben ismerkednek a városokkal, azután este előadás. Utána ismertetik velünk a másnapi programot, a fellépés színhelyét. Nem csak a környező településeken, Budapesten a Szerb Kulturális Központban is lesz szereplésünk.

Nem először jöttünk – ez a harmadik vendégszereplésünk Battán. A gyerekek nagyon jól érzik magukat, az ellátás jó. Köszönjük a szerb családoknak és a három magyarnak is, hogy befogadtak bennünket. Két magyar család a városban, egy az óvárosban lakik. A gyerekeknek jó, ha a családokban értik a nyelvüket, zökkenőmentes a kommunikáció. Külön öröm számunkra, hogy van itt egy szerb közösség, akikhez jöhetünk. Köszönjük nekik és a Szerb Nemzetiségi Önkormányzatnak is a szervező munkát. A mostani látogatáson már úgy érezzük, „szinte haza jövünk.” A Forrás Együttese mellett, mint házigazdák vagyunk jelen.

A fesztiválra 32 táncosunk jött, 4 a zenekari tagok száma, 2 buszvezetőnk van és mi is ketten vagyunk vezetők. A koreográfiánk hat részből áll, ebből három a déli tájegységből való – ahonnan jöttünk -, három Szerbia más területéről. Összesen 16 koreográfiát tudnak a gyerekek, amely lefedi Szerbia egész területét. Ismernek minden táncstílust, tánclépést.

A más nemzetiségekkel való együttélés által vannak a táncainkban, zenében egymásra hatások, átfedések is. Kb. 30 % bennük a szerb elem. Így vannak bolgár, makedón, román – vlah – táncaink is.
Együttesünk sok országban szerepelt már Európában – Törökországban, Görögországban, Bulgáriában, Makedóniában, Romániában Magyarországon, Lengyelországban, a cseheknél, svédeknél, németeknél, olaszoknál, spanyoloknál. Távolabbra – Brazíliába, Chilébe – is volt meghívásunk, de nem tudtuk az utazás költségeit a hosszú útra biztosítani. Magyarországra és a Summerfestre szívesen jövünk, ha meghívnak bennünket.