Múzeumok éjszakája

Középkori kavalkád a „Matrica” Múzeum kertjében

– T. Németh Gabriella –

Az országos rendezvényekhez kapcsolódva Százhalombattán is gazdag programmal vártuk a múzeum iránt érdeklődőket. Az idei évben Báté falu első írásos említésének 700. évfordulójához igazítottuk programunkat.

Az Anjou-házi királyok jelképe, az arany liliom fogadta az érkezőket a kapun, a kerítésen. A liliom köszönt vissza a réz pecsétnyomón, amivel gyertya fölött megolvasztott pecsétviasszal lehetett iratot lezárni. Kék zsákocskára arany festékkel liliomot nyomhatott bárki az Óvárosi Napokon szorgoskodó munkatársunk asztalánál, miután teljesítette a kincskereső feladatot.

A múltidéző mozgalmas rendezvény során a középkort jelenítették meg a már egészen kicsik által is kipróbálható tevékenységek, a köztünk bolyongó furcsán öltözött fiatalok, a hangszórókból szóló zene, az izgalmasan fűszerezett húsételek, az élő szereplős mese, az esti zenetörténeti előadás és a furulya-koncert is. A látogatók szabadon megtekinthették a Múzeum állandó és időszaki kiállítását.

Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákmunkáiból nálunk is bemutatásra kerülő kiállítás megnyitóján örömmel hallottuk, hogy az iskola 850 diákja az egész tanévben a város értékeivel, a 700 éves Bátéval, a múlt és a jelen összefonódásával foglalkozott.

A 700 évvel ezelőtt kelt, birtokadományozó oklevél eredeti méretében látható volt egy impozáns tablón, a szabadtéri kiállításunkon. Sokan fotózkodtak is előtte.Az ész, a szív, a kéz és a has mind kaptak impulzusokat ezen az estén. Úgy láttuk, hogy sokan jól érezték nálunk magukat!