Járd a kólót

Minden évben június végén, Szent László nap közelében tartják meg a jelentős szerb közösséggel is rendelkező Óvárosban a hagyományos kulturális napokat. A gazdag program kialakításában a Barátság Kulturális Központ mellett számos civil szervezet, közösség, és a szerb kisebbségi önkormányzat is tevékenyen részt vett.

A számos helyszínen zajló események pénteken késő délután fiatal tehetségek bemutatkozásával kezdődtek a Szent László téren.

A két nap során nyitott kapukkal várta az ortodox templom az érdeklődőket, akik közül sokan még talán sohasem jártak ott. Külön figyelmet kapott a több hónapos restaurálás után megújult ikonosztáz. Dalibor Milenkovity pópa elmondta, hogy sok érdeklődő látogatott el hozzájuk.

A délutáni Szent László téri színes programok között lépett fel a szomszéd tököli Délszláv Táncegyüttes, a Rác Férfikórus és a Battán ismert és népszerű Kolo Zenekar. A csoport hagyományosan kompon érkezett. A táncosok és a kórustagok népviseletben, gyalogosan, ahogyan az réges-régen is szokás volt.
Miközben a fiatalok és az öregek a fellépésre várakoztak, Halász Lászlóval, a csoport vezetőjével beszélgettem arról, hogyan került a délszláv zene közelébe.

A Szent László téri nézőket szerb és macedon műsorral kápráztatták el a táncosok. Lassú lépésektől fergeteges sebességig gyorsultak itt a lábak a balkáni zenére. A fiatalok szépek, csinosak voltak a nemzetiségi viseletekben. Vastaps jutalmazta őket, a Rác Férfikórust és a zenészeket is a szereplésért.
Miközben az óvárosi főtéren tartott a program, a Szerb Klub előtt felkészült a zenekar az éjszakáig tartó táncolásra. Ott volt a szerbség apraja-nagyja. Sok volt a vendég, a kíváncsi érdeklődő is. A táncos programon rész vettek a város horvát és görög kisebbségi önkormányzatának tagjai is, hiszen a zene, a tánc közös kincs.

A Szerb Klubban a szintén hagyománynak tekinthető nemzetiségi udvarban szerb, horvát, macedon és görög zene szólalt meg a táncoslábú közönségnek. Voltak persze bátortalan szemlélők, de ők sokkal kevesebben. A legszebb az volt, amikor hagyomány szerint a legkisebbeket is bevonták a körtáncokba, mivel ők maguk is így látták a szüleiktől. Nem hagyhatjuk említés nélkül Szofia Giovantsi görög énekesnő fellépését sem.

A nap éjfélkor a Duna-parti zenés menettel, szentivánéji tűzugrással, koszorú úsztatással zárult.

Szegedinácz Anna